Nyt udkast til lovforslag lægger op til en momsregel, der kan få stor praktisk betydning

Fra nytår kan det blive tilladt at henføre købsmomsudgiften og dermed momsfradragsretten til den periode, hvor fakturaen bogføres fremfor til den periode, hvor fakturaen er dateret. Det får især betydning i forhold til nogle af de mange fakturaer, der modtages omkring et måneds- eller årsskifte.

 

Efter de nugældende regler skal købsmomsudgiften og dermed momsfradragsretten normalt henføres til den momsperiode, hvor købsfakturaen er dateret. Det vil typisk være, i den periode, hvor de købte varer eller tjenesteydelser er leveret.

Ofte kan der dog gå flere dage – og nogle gange uger – fra en købsfaktura er modtaget, til den faktisk bliver bogført og betalt, fordi den først skal behandles og godkendes. Det kan betyde, at fakturaen ender med at blive bogført i en senere momsperiode, end den faktisk blev modtaget i.

Dette er noget som kommuner og virksomheder sjældent tidligere har gået op i, da den økonomiske ulempe ved et senere momsfradrag modsvares af fordelen ved, at en købsfaktura først bogføres og betales, når der er sikkerhed for, at den er korrekt.

Tidligere har det da heller ikke været noget problem eller en fejl, som Skattestyrelsen krævede rettelse af. Men med de nye regler om renter ved korrektion af tidligere momsangivelser, og betydningen i forhold til korrektion af periodiseringsfejl, oplever vi, at Skattestyrelsen nu kræver efterangivelse – korrektion – hvis en købsfaktura er bogført i en senere periode, end den er modtaget.

For landets kommuner står de nugældende regler desuden i direkte kontrast til momsrefusionsordningen, hvor det er bogføringsdagen og ikke så meget hvornår en købsfaktura er dateret, som er afgørende for momsrefusionen. Det betyder, at mange kommuners økonomisystem heller ikke nødvendigvis er indrettet efter at håndtere faktureringsdatoen, men i højere grad hvornår en given udgift faktisk er bogført.

 

Renteudgifter ved efterfølgende korrektioner af periodiseringen

I det tilfælde, at et fradrag for købsmoms flyttes tilbage i tid, vil det medføre, at der skal betales renter af momskravet for det år, hvorfra købsmomsen flyttes. Modsætningsvis vil man ikke være berettiget til en rentegodtgørelse af det tilsvarende beløb, som den betalte moms i en tidligere periode nedsættes med.

For en kommune, som er månedsafregnet, vil flytningen af en købsmoms på fx 200.000 kr., fra januar 2024 til december 2023, således udløse en ikke fradragsberettiget rente på omkring 26.500 kr. ved en efterfølgende korrektion i marts 2025 i forbindelse med regnskabets gennemgang og afslutning.

 

Ny lovgivning – måske – på vej

Skatteministeriet har den 27. august 2024 sendt et udkast til et lovforslag i høring. Udkastet lægger op til, at problemet med asymmetrien i rentereglerne skal løses ved i momsloven at give skatteministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for tidspunktet for fradragsretten for købsmoms.

Med bemyndigelsen vil ministeren ifølge lovforslaget ændre momsbekendtgørelsen, så det kommer til at fremgå, at momspligtige kan foretage fradrag for købsmoms i momsopgørelsen samtidig med bogføringsdatoen for købet, så længe dette tidspunkt ikke er senere end tidspunktet for betalingen af købsfakturaen.

Sidstnævnte krav vil næppe være en udfordring, da det sjældent forekommer, at en købsfaktura betales, før den er bogført.

Den nye regel – hvis forslaget fremsættes og vedtages – skal efter planen træde i kraft fra den 1. januar 2025.

BDO vil holde jer opdateret og give besked, når og hvis lovforslaget bliver fremsat og vedtaget.